Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu: Nagrađeno otkriće od fundamentalnog značaja
Nobelova nagrada, ilustracija, Foto: Profimedia

dodela

Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu: Nagrađeno otkriće od fundamentalnog značaja

Generalni sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman rekao je objavljujući imena dobitnika da je Ambrouz sproveo istraživanja koja su dovela do nagrade na univerzitetu Harvard

Objavljeno:

Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je danas Amerikancima Viktoru Ambrouzu (Victor Ambros) i Geriju Ruvkunu (Gary Ruvkun) za otkriće mikro RNK, osnovog principa koji upravlja regulisanjem aktivnosti gena.

Nobelov komitet je saopštio da se pokazuje da je njihovo otkriće "od fundamentalnog značaja za to kako se organizmi razvijaju i funkcionišu".

Generalni sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman rekao je objavljujući imena dobitnika da je Ambrouz sproveo istraživanja koja su dovela do nagrade na univerzitetu Harvard. On je trenutno profesor prirodnih nauka na medicinskom fakultetu Univerzuiteta Masačusets.

Ruvkunova istraživanja sprovedena su na Opštoj bolnici Masačusets i Fakultetu za medicinu univerzuiteta Harvard, gde je profesor genetike, rekao je Perlman.

Dobitnici prošlogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu su Amerikanka mađarskog porekla Katalin Kariko i Amerikanac Dru Vajsman za otkrića koji su omogućila razvoj vakcine mRNA protiv kovida 19, koje su bile ključne u usporavanje pandemije.

Uz nagradu ide i novčani deo od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) iz fonda koji je ostavio osnivač nagrade švedski pronalazač Alfred Nobel. Dodelom ove nagrade počela je sezona objavljivanja laureata ovog priznanja.

Objavljivanje imena dobitnika nastavljaju se u utorak objavom nagrade za fiziku, hemije u sredu i književnosti u četvrtak. Nobelova nagrada za mir će biti objavljena u petak, a memorijalna nagrada za ekonomiju 14. oktobra.

Laureatima će biti uručene nagrade na ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

Bonus video:

48:01

REDAKCIJA 07.10.2024. 3. DEO

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.